Vijf soorten Nidos-jeugdbeschermers: welke functie past bij jou?

Lijkt jeugdbeschermer worden bij Nidos je wel wat? En wil je graag meer weten over de mogelijkheden? We vertellen het je graag! Binnen Nidos bestaan er vijf verschillende jeugdbeschermerfuncties. Zo kun je kinderen begeleiden, opvanggezinnen werven en selecteren of een sleutelrol vervullen op onze speciale locaties in Ter Apel, Den Bosch of Schiphol.

In deze blog leggen we je uit wat elke functie inhoudt en hoe je kunt bepalen welke het beste bij jou past.

werken als jeugdbeschermer met vluchtelingen

Jeugdbeschermer bij Nidos: vijf varianten

Jeugdbeschermer: naast de jongere staan

De meeste Nidos-jeugdbeschermers werken bij een van onze veertien regiokantoren. In deze functie voer je de voogdijmaatregel uit en begeleid je je eigen caseload van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Je bent verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van de amv en het bevorderen van zijn of haar ontwikkeling. Hierbij betrek je het hele netwerk van de jongere: het cultuurgezin of opvanggezin, de school, vrienden, buren, en soms ook de ouders die nog in het land van herkomst zijn. Samen met hen bekijk je hoe zij jou kunnen helpen om de jongere veilig te laten opgroeien. Natuurlijk ga je vooral ook in gesprek met de jongere zelf: wat heeft hij of zij nodig om zich fijn te voelen in Nederland, ondanks alle onzekerheden die er spelen? De jongere is vaak nog in afwachting van gezinshereniging en zijn asielvergunning en weet niet precies wanneer hij hierover duidelijkheid kan verwachten. Dat heeft natuurlijk invloed op hoe de amv in zijn of haar vel zit.

Jeugdbeschermer Opvang, Wonen en Gezin (OWG): de beste match vinden

Bij onze regiokantoren kun je ook als jeugdbeschermer Opvang, Wonen en Gezin (OWG) aan de slag. Als jeugdbeschermer OWG werf en selecteer je cultuurgezinnen en match je ze met de amv’s. Kinderen tot 15 jaar brengen we het liefst in zo’n cultuurgezin onder; oudere jongeren kunnen ook op een COA-locatie of een klein- of grootschalige woongroepen verblijven. Vrijwel elk cultuurgezin heeft zelf ook een migratieachtergrond. Daar selecteren we ze bewust op, zodat we het kind een zachte landing kunnen geven. Zo plaatsen we een kind uit Syrië het liefst bij een Syrisch gezin. Daar herkent het kind als het goed is fijne dingen van thuis: de taal, geuren, bepaalde gerechten, religieuze gebruiken. Dit noemen we de beschermjas: de herkenningspunten waardoor de amv zich vertrouwd en begrepen voelt.

Als een nieuw cultuurgezin zich aanmeldt, doe je als jeugdbeschermer OWG eerst een uitgebreide veiligheidscheck. Dit doe je ook als een amv al familie heeft in Nederland waar hij mogelijk kan wonen. Je gaat bij het gezin langs, beoordeelt de woonsituatie en gaat met de gezinsleden in gesprek. Zo vraag je ze bijvoorbeeld naar pedagogische vaardigheden: ‘Wat zou je doen als het kind niet luistert?’ Je doel is om te bepalen of het kind veilig in het gezin kan wonen en of er een goede match is. Ook kan het zijn dat je wordt ingeschakeld door een jeugdbeschermer omdat hij zich een probleem voordoet met het kind dat hij begeleidt; bijvoorbeeld wanneer het contact tussen de jongere en zijn opvanggezin niet goed loopt. Dan denk je met hem of haar mee over hoe jullie de situatie het beste kunnen oplossen.

Jeugdbeschermer Ter Apel: de eerste kennismaking

Naast de veertien regiokantoren kennen we bij Nidos nog een paar specialistische kantoren: in Ter Apel, Den Bosch en Schiphol. Ook hier kun je als jeugdbeschermer aan de slag. Als jeugdbeschermer in het aanmeldcentrum in Ter Apel heb jij de eerste kennismaking met de amv’s wanneer ze in Nederland aankomen. Je vangt ze op, registreert ze en doet de voogdij-intake. Ook ondersteun je de amv tijdens het eerste gehoor met de IND: een gesprek waarin zijn of haar identiteit, nationaliteit en reisroute naar Nederland worden vastgesteld. Vervolgens wordt de amv binnen twee weken gekoppeld aan een regio, waarna een jeugdbeschermer van het bijbehorende regiokantoor het kind onder zijn of haar hoede neemt.

Jeugdbeschermer Den Bosch: de asielprocedure coördineren

In Den Bosch vindt het nader gehoor van de amv plaats: een uitgebreid gesprek over waarom hij of zij gevlucht is. Dit heeft grote invloed op de beslissing van de IND of het kind in Nederland mag blijven. Ook wordt de amv hier verwacht als hij of zij uitspraak krijgt over zijn asielaanvraag. Als jeugdbeschermer in Den Bosch coördineer je de asielprocedure. Je krijgt bijvoorbeeld de planning van de nader gehoren door via de IND. Die zet je door naar de jeugdbeschermers die de jongeren begeleiden, zodat zij weten wanneer zij met de jongere in Den Bosch aanwezig moeten zijn.

Jeugdbeschermer Schiphol: inklimmers opvangen

Tot slot kun je ook als jeugdbeschermer aan de slag bij ons specialistische team op Schiphol. Hier vang je de zogenaamde inklimmers op: amv’s die via vliegtuigen en vrachtwagens naar Nederland vluchten. Soms werk je ook in de haven van Rotterdam, waar sommige kinderen via schepen aankomen.

Welke functie past bij jou?

Ben je dol op werken met jongeren en heb je graag veel contact met mensen? Dan is de functie jeugdbeschermer bij een regiokantoor iets voor jou. In deze rol sta je echt in verbinding met de jongere: je begeleidt hem of haar langdurig en ondersteunt hem of haar in de ontwikkeling. Ongeveer de helft van de tijd houd je je bezig met administratie en het regelen van zaken die de jongere nodig heeft. Denk aan een school of een huisarts, maar ook iets heel praktisch zoals een fiets. De andere helft van de tijd ben je in direct contact met de jongere. Je gaat met hem of haar mee naar afspraken, bijvoorbeeld in Den Bosch, hebt gesprekken op school of gaat op huisbezoek bij gezinnen.

Als jeugdbeschermer OWG sta je wat meer op afstand van de jongeren; je houdt je vooral bezig met de opvanggezinnen. De precieze invulling van je rol kan verschillen. Zo kun je–in overleg met je team—besluiten om je meer te richten op het werven van nieuwe cultuurgezinnen, bijvoorbeeld in buurthuizen, religieuze ontmoetingsplekken of via social media. Of je kunt je juist meer focussen op het matchen van gezinnen en kinderen, of het helpen van jeugdbeschermers en hun jongeren wanneer zich lastige situaties voordoen. In alle gevallen ben je vaak aan het netwerken en veelvuldig in gesprek met gezinnen met allerlei verschillende culturele achtergronden.

Ben je goed in plannen en wil je graag vanuit die rol van betekenis zijn voor de jongeren? Dan past een functie als jeugdbeschermer in Ter Apel, Den Bosch of Schiphol bij jou. Hier is je werk vooral organisatorisch. Je voert geen langdurige voogdij over een jongere, maar hebt meer de rol van procesondersteuner: je houdt je veel bezig met bellen, mailen, coördineren en het begeleiden van procedures.

Ontdek onze vacatures

Als jeugdbeschermer kun je dus op allerlei bijdragen aan een fijne toekomst voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Is een van bovenstaande functies jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel onze openstaande vacatures en solliciteer direct. We horen graag van je!

Heb je nog vragen over onze vacatures of onze organisatie? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.